Mælkebøtter

Så er det mælkebøttetid.

– De findes næsten overalt, og kommer uden at man skal gøre noget for det.
Og når man har plukket dem, kommer de sørme igen. Børnene kan slet ikke lade dem stå, når blomsterne står der i græsser og lyser så indbydende.

Sidste år samlede vi hoveder ind og lavede mælkebøttesaft:
100 mælkebøttehoveder (ca. 250 g) blev kogt over bål i en gryde med 1½ l vand i ca. 15 min. Blomsterne blev sigtet fra og saften smagt til med, sukker eller honning og citronsaft. Saften blev fortyndet efter behag.

De gule kronblade kan også anvendes direkte i salat, eller tørres og bruges til te.
De kan også koges til sirup.
Blomsterknopperne kan steges i smør og anvendes i madlavning, som drys på salater eller pastaretter.
IMG_1546 (2)_li IMG_1557 (2)_li

De nye grønne blade anvender vi ligeledes i salat: legepladssalat.

Saften i planten kan anvendes til at lave en blomstertegning.

Når frøstandene står og svejer i vinden kan man lave enkle kort ved at male nogle mørke kartonark med limlak, og efterfølgende puste frøene ud over kortet, hvor de sætter sig fast i lakken.
Man kan også efterligne frøstanden på et mælkebøttemaleri.

Mælkebøtter er også suveræne til at flette kranse af:
mælkebøttekrans
Men pas på! Er man først begyndt får man ikke lov til at stoppe, før alle pigerne har fået én.

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s