Lerperler

I dag lavede vi lerperler til spejder. Det vil sige, at vi formede leret og lagde det til tørring, og næste gang vi ses, om 14 dage, skulle de være klar til at blive brændt over bål i en metalkagedåse. Det er vigtigt at hullet i perlen bliver tilpas stort (jeg plejer at bruge en strikkepind 3-5 mm), da hullet bliver mindre når perlen er tørret ind. I dag brugte vi grilltræspyd; søm eller små pinde kan også bruges.

Jeg har før lavet denne aktivitet med børn, og synes selv bedst om at lægge lidt tørt halm med ned i dåsen ved brændingen, så forbrændingen af halmen opsluger ilten, hvorved perlerne bliver sorte som på nedenstående foto fra en anden brænding.

Man skal huske at lave et lillle hul i dåsens låg, og så skal den ligge ca 2 timer i bålet, hvorefter dåsen tages ud af bålet og snildt kan stå til dagen efter hvor den er kølet af – hvis man altså kan vente så længe på at se resultatet.

Når man er mange om at dele én dåse, kan det være svært at huske hvem der har lavet hvilke perler, så et lille fif er at sætte hvert enkelt barns perler på en ståltråd og lukke denne som en ring, så ingen perler falder af. Ståltråden kan fint holde til brændingen, og man holder dermed perlerne adskilt igennem hele processen.
Og det bliver endnu nemmere, hvis man påsætter et navneskilt i ler, som til eksempel et lerblad.

I dag brugte vi almindelig juledekorationsler, ellers har jeg brugt rødler. Der kommer flere fotos, når resultatet fra denne gang foreligger.

For at kæle for den endelige finish vil jeg anbefale at bruge en skindsnøre og at lukke den med fiskeknob, så den kan justeres i længden.

lerperler09 lerperler04 lerperler07
For at få en skinnende overflade, kan man glitte perlen før brænding og inden den er helt tør, men dog er blevet fast. Man gnider den med et stykke metal; jeg har brugt bagsiden af en teske:

lerperler03 lerperler05 lerperler06

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s