Svampetid

Hen over efteråret myldrer det frem med svampe i haver, parker og skove. Især efter fugtige perioder er der gode chancer for at finde en eller anden form for svamp.
Der er en stor og facinerende variation blandt disse vækster: store/små, hårde/bløde, tørre/slimede. De fås i næsten alle farver, findes på mange forskellige steder og er en evig kilde til undren.

Hvordan man vælger at bruge denne overflod, er op til den enkelte.

  • Man kan samle dem, sortere dem i farver og bare kikke og nyde synet og duften. Svampene tager sig godt ud på hvide paptallerkener.
  • Man kan lave “sporebilleder” hvis hattene får lov til at ligge med lameller/rør nedad natten over på et lyst/sort underlag på en vindstille plet (man kan evt. sætte et glas eller en skål hen over), så drysser sporene ned og danner et fint mønster, og man kan se hvilken farve de har.

sporeaftryk01 sporeaftryk02 sporeaftryk03

  • Svampene kan halveres på langs og bruges til “svampetryk”, eller man kan tegne direkte med svampene hvis man er så heldig at finde blækhatte af ældre dato.

blækhat01blækhattegning01lille

Blækhatte tegnet med blækhat-blæk.

  • Man kan gå på fotojagt; lade svampene stå og tage billeder med hjem i stedet for
  • Man kan indsamle til farvning af garn; så gør “en smutter” ikke så meget, hvis den forkerte svamp kommer op i kurven
  • eller man kan indsamle med henblik på at tilberede og spise. Så er det dejligt at finde nogle flotte store eksemplarer 🙂

svampe 2014_01

  • Man kan også lave en bankoplade med alle de fine svampefarver på, og så prøve at fylde pladen op med svampe i alle feltene: Efterårsbanko

Dette kan man gøre på arrangerede svampeture med erfarne vejledere, eller på egen hånd udstyret med en fornuftig svampebog, hvis man holder sig til de mere gængse arter, og lader alt man er i tvivl om stå!

I forhold til børn er det vigtigt at vide, at det ikke er giftigt at røre ved svampene (og ej heller at smage på dem vi har her i landet, hvis man blot husker at spytte ud igen – men det behøver man ikke at sige til ungerne), så I kan roligt gå ud og plukke og pille svampene fra hinanden for at undersøge dem, eller måske finde ormene indeni.

Jeg indsamler gerne til eget forbrug, og tilberede oftest de rengjorte svampe ved først at riste dem på en tør pande, så væden fordamper, derefter tilsætter jeg en klat smør, citronsaft og salt, og til sidst koger jeg det hele op med fløde.

Og dette kan sagtens gøres over bål! – Velbekomme

fbIMG_3997

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s