Sankthansurt

Den lilla blomst er fra min have, hvor jeg har den almindelige haveversion af Sankthansurt.
Men den vokser også vild på strandenge, i krat og i vores skove i flere variationer; heldigvis kan alle anvendes i køkkenet. Nogle blomstrer med hvide eller gul-grønne blomster, andre med den lyserøde hen i sensommeren.

IMG_2030 (2)_li IMG_2005 (2)_li IMG_2001 (2)_li
Det er en sukkulent, hvilket betyder, at den har tykke saftige blade, der giver et godt og sprødt bid i salater.
Den har været anvendt som lægeplante, hvor knuste blade blev lagt på sår for at hele dem, og friske blade er blevet brugt på brandsår.

De første spæde blade og stængler der kommer frem i april er lækrest; senere på sæsonen bliver bladene lettere bitre og melede i konsistens. Planten kan spise både rå og tilberedt.
Den bliver anbefalet til stuvninger, supper og dampet. Den passer især godt til fisk.

IMG_1803 (2)_li IMG_2085 (2)_li
Aftenens salat blev sat sammen af revet gulerod, appelsinstykker, sprøde blade af Sankthansurt og et drys af rå blomkål for at give lidt at tygge i.
Den passede glimrende til aftensmaden: flødedampet torsk på en bund af porre og gulerødder med tilhørende frisk spinatpasta. Selv farverne matchede.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s