Granskud

Nåletræerne blomster og sætter nye årsskud i løbet af maj måned, nogle lidt før end andre.
De bløde lysegrønne skud, kan alle bruges som smagsgivere i sirup, gelé, saft, eddike, olie og snaps.
IMG_3990 (2)_li IMG_4005 (2)_li

Dog skal man tage sig i akt for forveksling med taks, hvor blade, bark og frø er giftige!
Den vokser heldigvis mest i haver, parker og på kirkegårde.
Taks får ikke kogler, men flotte røde bær om efteråret.
IMG_3915 taks (2)
Hvis man er i tvivl om hvilket slags nåletræ man står overfor, kan det være en god idé at kikke ned på jorden, og se om man kan finde nogle kogler fra træet, som indikerer hvilke gran eller fyr man har med at gøre.

HUSK først at spørge om lov hos ejeren af grantræerne, før der høstes skud!

Et forår lavede vi gransaft af de små grønne skud på grantræerne på legepladsen.
Opskriften var fra Skoven i Skolen.

Vi brugte ca.:

  • ½ kg granskud
  • 350 g sukker
  • 3 l kogende vand
  • saft fra 2 citroner

Skuddene blev skyllet i koldt vand, og kogt over bålet i ca 15 min. Derefter blev skuddene sigtet fra, og saften bragt i kog igen og smagt til med sukker og citron. Den blev blandet op med vand efter behag.

 

I år prøvede jeg igen, at lave gransaft af skud fra rødgran, men syntes godt nok, at det var lidt kikset.
Efter at nålene havde kogt ca. et kvarter, fik de lov til at stå i vandet natten over og trække.
IMG_4282 (2)_li IMG_4289 (2)_li IMG_4611 (2)_li
Næste dag sigtede jeg nålene fra, og resultatet var en let hvidlig væske, der mest mindede om brugt opvaskevand, og ikke smagte meget bedre.
Jeg opgave projektet lidt, og lod gryden stå til om aftenen.
Her genoptog jeg opgaven, og satte gryden på komfuret; tanken var at prøve at smage saften til med sukker og citron, men ak, tilfældet ville, at jeg rent glemte den kogende saft…
Der gik mindst 1½ time, og da jeg tilfældigt kom forbi komfuret, så var saften kogt ind til ca. 1/4 af den oprindelige mængde. Nu blev planen ændret, og målet blev i stedet at lave gransirup. Så der blev hældt rigelige mængder af rørsukker i gryden, og den fik lov at stå til væsken var halveret og tyktflydende.
Hvor var det heldigt …! For resultatet blev en skøn gylden sirup der smager blødt, sødt men en prik af noget syrligt, men heldigvis hverken af opvaskevand eller harpiks.
Det kan kun anbefales 🙂

IMG_4623 (2)_li
Der er mange flere idéer til anvendelse af gran i bogen: “Mad med gran” af Johanne S. Bjørndahl & Julie A. Swane

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s