Snegle-science

I denne Krible-Krable måned er det oplagt at se nærmere på snegle. De er spændende og helt specielle dyr, der er mange af dem, og de er nemme at fange og at holde i terrarie over nogle dage.
Især de stor vinbjergsnegle er robuste og gode til de helt små børn.

Man kan lave en del “forsøg” med dem, som viser deres særegne egenskaber og styrker.

Raspetungen“: sneglen har en bred mund med en raspetunge, der fungerer lige som et stykke sandpapir. Når den kravler rasper tungen hen over overfladen og “skæller” et tyndt lag af bark og grene og de alger, bakterier og svampe, som lever på dem.
Man kan få syn for sagen, ved at lade sneglen glide hen over et gennemsigtigt underlag (en plast plade), hvor man har smurt lidt banan på. Når sneglen spiser af bananen, kan man enten løfte pladen, eller placere den mellem 2 bukke, så man kan se op på sneglen nedefra og dermed se munden.
snegl03
Den glidende fod“: På samme måde, ved at lade sneglen glide på en plastplade, kan man se hvordan foden glider af sted på slim, og hvordan musklerne laver små bølgebevægelser.
Det er også sjovt at se, hvad der sker, når sneglen når ud til kanten: den kan nemlig gå på hovedet, da slimen suger den fast.
IMG_1919 (2)_li snegl01
Fakir-sneglen“: Da sneglen i princippet ikke rører underlaget, kan den glide hen over kanter og skarpe genstande, uden at den skærer sig. Prøv at lade den glide hen over en knivsæg.
Væddeløb“: Hvis man har indsamlet flere snegle, kan man etablere et regulært væddeløb (med eller uden trækvogn), ved at lade dem starte samme sted, og se, hvilken snegl, der først kommer ned til den anden ende af banen. Man kan evt. skrive nummer på huset med en spritpen. Det er også sjovt at kunne finde “sin egen” snegle igen en anden gang.
familiespejd19
Trækvogn“: Man kan også montere en lille trækvogn på huset (bunden fra en tændstikæske tapet fast med gaffa), og undersøge hvor meget vægt sneglen kan trække med sig . Man bliver overrasket over hvor meget den kan trække uden besvær.
snegl04
Se ind i sneglehuset“: Sæt noget sandpapir fast på en plade eller på et bord, og lad børnene slibe enten toppen eller siden væk på et tomt sneglehus. De store huse er mest robuste; de små går hurtigt i stykker, hvis man lægger vægt i.
IMG_5391 (2)_li
Prop-tegning“: Børnene kan male deres egen snegl, med lidt voksenhjælp. Se link.
proptegning (8)_li
Ler-landart“: Det er spændende at samle på tomme sneglehuse. De kan sorteres i størrelse og farver, og hvem ved, måske finder man et sneglehus der er venstredrejet, hvilket ikke er så normalt. Man kan også bruge dem til at lave sin egen lille lersnegl. Se link.
lersnegl_li (1).jpg
Smage snegle: Køb nogle færdige snegle på frost og prøv at spise dem. Børn er heldigvis mere nysgerrige end voksne på det punkt.
snegl02
Lav jeres egen håndsnegl: Sneglen har 4 følehorn. De 2 korte bruger den til at lugte med, og yderst på de 2 lange, sidder deres øjne, som godt nok ikke ser så godt.
krible krable insektøjne (8)_li
Her er så fejlagtigt sat øjne på alle 4 følehorn…Ups!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s