Skærmplanter

Vild kørvel dominerer lige nu grøftekanterne med sin hvide og lette blomsterpragt. Den kan let forveksles med andre danske skærmplanter, der også har hvide blomsterskærme og findelte blade, men hvis man kikker godt efter på stænglen, og konstaterer, at den er: matgrøn (ikke ikke rødplettet), hul, furet og dunet (ikke glat), og tydelig håret ved bladfæsterne så er man godt hjulpet.
Spæde grønne blade kan anvendes i supper og salater, bagværk, farsretter, til lyst kød og fisk. De bliver dog lidt grovere i det, mens planten blomstrer. Så kan man til gengæld anvende blomsterne til drys.
og andre som vi til gengæld ynder at dyrke i køkkenhaven: dild, persille, pastinak. Også den spiselige skvalderkål hører til skærmplanterne.

IMG_5463 (2)_vild kørvel IMG_5477 (2)_li vild kørvel IMG_5421 (2)_li vild kørvel

Den (meget) giftige forvekslingsmulighed: Skarntyde, har en blådugget glat stængel med røde til purpurfarvede pletter!

Hulsvøb skal man ikke spise!
Stænglen er massiv forneden, hvor den også er purpurfarvet med mange hår.
Blomsterstanden er lettere hængende før den springer ud.

IMG_8415 (2)_li hulsvøb IMG_5541 (2)_li hulsvøb IMG_5530 (2)_li hulsvøb

Der er ca. 65 vilde skærmplanter i Norden, heraf både Danmarks mest giftige plante: gifttyde.

Bøllemosen2 gifttyde (7)_li

Bjørneroden i mit staudebed stammer fra min farmors have. Den har fulgt mig i mange år fra have til have; fra Birkerød til Århus og den er nu endt på Vestsjælland, hvor den har fået godt fat 2 steder.
Skærmplanten er tæt og lavt voksende; max 40-50 cm høj. Dens blade er meget fine og dekorative og pynter i enhver buket.
De hvide blomster har et sart skær af lyserødt over sig, hvilket gør dem meget yndige at se på.
Det var først for nogle år siden, at jeg blev opmærksom på, at planten også har en kulinarisk værdi.
Bladene kan klippes fint som drys på en mad. Smagen er lidt hen ad selleri/løvstikke og gør sig især godt sammen med fisk.
Blomsterne kan ligeledes bruges som pynt.
Bladene kan anvendes i snaps eller som tørret i te.
Den har stået i mange klosterhaver, da den har ry for at kunne gøre mænd virile …

IMG_4608 (2)_li IMG_4598 (2)_li
IMG_4600 (2)_li IMG_8280 (2)_li

Sødskærm
Vild kørvel kan forveksles med sødskærm, som også kan spises, men den har en kraftig lugt af anis/lakrids, når man nulrer bladene, der blødhårede, lysere grønne og bredt trekantede i omrids. De føles dejlige bløde at røre ved.
Både blade, stængel, blomster og umodne frø kan høstes og spises frisk i salater eller anvendes i kolde og varme retter. Lakridssmagen går godt til desserter og sirup.

IMG_8462 sødskærm (24)_li Foto af blomst kommer senere

Skvalderkål vokser lystigt i mange haver til stor irritation for haveejerne, da den breder sig voldsomt. Man kan forsøge at spise sig ud af problemet, men det er sjældent nok…
Den er fin i grønne smoothies, salater og varme retter. Smagen kan være lidt kraftig, så brug den med måde. Man høster de frisk unge skud, som er helt blanke og ikke helt udfoldede endnu. Senere kan man bruge blomsterne i salater eller i kryddersnaps.

IMG_9395 (2)_li skvalderkål IMG_5524 (2)_li skvalderkål IMG_5516 (2)_li skvalderkål

Dild, persille og koriander er eksempler på skærmplanter, som vi har forædlet til brug i køkkenhaven.

Vild gulerod – foto kommer senere

Hvis man vil prøve at bestemme de mange skærmplanter selv, kan jeg kun anbefale bogen:
“Nordiske skærmplanter” af Niels Faurholdt og Jens Christian Schou. Den er genial!

Der er altid liv i de hvide blomster, så det er en sand fryd, så det er et super godt sted at sætte sig ned og tage macrofotos.

IMG_5556 (2)_li blødvinge IMG_5636 (2)_li stribetæge IMG_5429 (2)_li kobberguldbasse

IMG_5608 (2)_li vejhveps IMG_5500 (2)_li IMG_5681 (2)_li flue

 

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s