Temaet for dagens familiespejd i DDS var: mus.
Inspireret af oplægget: “Mus for en dag” på DDS’s hjemmeside, nåede vi på mødets 2 timer igennem følgende:

Jeg læste “Eventyret om den lille mus” fra DDS og børnene blev derefter malet som mus i hovedet (dem der havde lyst) inden vi startede på vores museliv.
Først brugte vi lugtesansen, og fandt 3 træer der duftede af mandelessens, og dernæst kravlede musene igennem tunnelen (som bestod af en pressening, der var spændt ud på jorden) med bind for øjnene.

Så satte vi os over til bordet, hvor de modigste mus fik lov til at smage og gætte musemad (æble, rosiner, valnød og hasselnød)

Mens musene havde bind for øjnene kunne de også prøve føleposerne og mærke om de med fingrene kunne føle sig frem til indholdet: vinbjergsneglehuse, valnødder, kastanjer, en knogle, fyrkogler og nogle fjer.

Så blev hukommelsen sat på prøve: vi gennemgik de 11 ting på plastikdugen, der alle havde noget med mus at gøre. Så blev de dækket til, og i fællesskab forsøgte vi at huske alle tingene igen.
huskeleg
Hyben, kogler, sneglehuse, svampe, hvedekorn, bog og en rådyr opsats (mad), papugle, rævekranie, kattekranie (fjender), muldvarp (bor i gange i jorden).

Nu var vi kolde og trængte til at røre os, så alle musene gik derfor en tur ned i skoven og ledte efter musespor i form af afgnavede kogler. Vi fandt også de opsatte musefælder til at fange levende mus, men de var desværre var tomme.

Hørelsen testede vi ved at lege “mus og ræv”, hvor en mus med bind for øjnene skulle stå i midten og lytte sig frem til, hvor ræven kom snigende fra, inden den bliver spist.

Til sidst gik vi tilbage til pladsen og snittede nogle små træmus (fra bogen: “Børnenes snittebog” af Frank Egholm), som børnene kunne få med hjem.
mus01
Musene laves ved at klippe en hasselgren i korte stykker, og derefter snitter børnene selv den ene ende af musen spids, og i den anden ende forborer man et hul, og isætter og limer en stump lædersnor. Snude, knurhår og øjne blev tegnet på, og nogle nåede også at lave ører af lædersnoren.

Det var en musedejlig dag 🙂