Er en af de første planter, som børnene lærer at genkende. Dog ikke for dens positive egenskaber, men fordi den bliver frygtet for sine nældehår, der knækker ved berøring, og skyder irriterende stoffer ind i fingre og bare knæ.

Men man kan lære at elske den…
Dels er den meget let at genkende netop på de “brændende” blade og stængler, og hvis den bliver forvekslet med en døvnælde (der dog har smukke hvide læbeblomster), så er skaden ikke så stor, da den også kan spises.

Og dels så er den super sund og næringsrig, især i det tidlige forår, når de spæde skud pibler frem.

Og man kan også lære at plukke den med de bare næver: man skal nærme sig topskuddet nedefra og op, og så tage hårdt og bestemt fat og brække af.
Alternativt kan man udstyre børnene med en saks til at klippe skuddene af med og en handske til den anden hånd, der så samler de afklippede skud op.

Her i huset bliver de første skud brugt til en vitamin-smoothie med brændenælder, skvalderkål og lidt frugt (appelsin, banan, kiwi eller andet). Bladene skyldes under koldt vand, og kommes derefter direkte op i blænderen sammen med lidt væske. Det smager bedre end det ser ud :-).

IMG_9396 (2) IMG_1298 (2)_li 11154941_10206974153698826_2375080495637743880_o

Andre gode anvendelsmuligheder:

  • En god brændenældesuppe med masser af kartofler, løg, fløde og bacon i er også lækker.
  • Brændenælder kan bruges lige som spinat i stuvninger og tærter.
  • Bladene kan klippes i småstykker og bages ind i brød, der bages over bålet.
  • Bladene kan tørres og gemmes til en dejlig te senere på året.
  • Planten kan også bruges til uldfarvning

Foruden den spiselige værdi, så har den stor værdi for alskens små insekter, der lever af planten og tager tilflugt mellem de stikkende blade.

macro nælder (7)_li macro nælder (17)_li macro nælder (63)_li